„Pet tibetanaca”

Aleksandar Manojlović

Tradicionalni Usui Reiki Učitelj

 

Ovo su mali saveti koji će vam pomoći da povratite izgubljenu energiju, da se opet u ovoj žurnoj svakodnevici vratite sebi te mogućnost da se u svakom trenutku svog života prisetite KO STE !?

 

***

 

1. Tibetanac - pojačava telesnu i duhovnu pokretljivost i stabilizira vaše psihičko stanje.

 

Stanite uspravno. Lagano savijte kolena. Ruke raširite postrance. Oči najpre usmerite na jednu tačku. Okrećite se lagano u smeru kazaljke na satu (sleva na desno) na mestu (pet puta). S obzirom da će vam se malo zavrteti u glavi, pomoć orijentacije pružit će vam točka koju ste na početku fiksirali i na njoj ćete na kraju zaustaviti pogled. Zaustavite se, dlanove položite na prsa i usmerite pogled na palce na rukama.

 

 

 

Afirmacije*:

- Dišem duboko, mirno i opušteno, Ja sam lakoća, svetlost, ljubav i smeh. Uvek se svesno krećem.

Svaki dah daje mi novu energiju. Ja sam blistava sila života. U svakom trenutku stvaralac sam svojega života.

- Moj razum i moje srce u ravnoteži su. Moja energija teče slobodno i otvoreno. Osećam svoje telo kao skladnu celinu.

- Puštam da me se diše. Moje telo postaje sve laganije i laganije. Disanjem povezujem telo, duh i dušu.

- Dopuštam svojem disanju da nađe vlastiti ritam. Odvajam se od svega negativnog. Imam poverenje u mudrost svojega tela.

Moji pokreti slede moje disanje. Prepuštam se tečenju života. Uvek sam u pravo vreme na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba.

 

[ * Afirmacije su svesne misli koje ciljaju na pozitivno, inspirativno i oslobađajuće delovanje. Njima upravljate određenom energijom. Drugim rečima, rasterećujete svoju podsvest i mogući negativni obrazac razmišljanja. Zato uz svaku vežbu odaberite one afirmacije koje odgovaraju vašoj sadašnjoj situaciji ili potrebama, ili primenite ove već predložene afirmacije.]

 

***

 

2. Tibetanac - vas vraća u vaše središte, jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

 

Opružite se leđima na pod, ispružite ruke niz telo skupljenih prstiju. Dišite smireno i duboko. Pri udahu privucite glavu i savijena kolena prema stomaku, leđa pri tom ostaju priljubljena uz tlo. Pri drugom udisaju obe se noge vodoravno podižu u vazduh. Nekoliko udisaja ostanite u ovoj poziciji. Pri izdisaju polagano spustite nazad glavu i noge na pod.

 

Afirmacije:

 

 

 

 

 

***

 

3. Tibetanac - širi grudni koš i pomaže pri jasnijem sagledavanju životnih ciljeva.

 

Uspravnog tela (ne pogrbljenih leđa) i uspravno postavljenih nožnih prstiju kleknite. Bradu spustite na prsa. Zaklopite oči i osluškujte nekoliko udaha (3-4). Pri udisaju rukama kružnim pokretom pređite preko glave i stavite ih na bokove. Opuštenih ramena nagnite se lagano pozadi. Glavu polako spustite pozadi na leđa, opustite vilicu, usta lagano otvorite, nekoliko puta udahnite. Za postizanje ravnoteže, zauzmite položaj embriona; zadnjicu naslonite na pete, a čelo na pod.

 

Afirmacije:

 

 

 

 

***

 

4. Tibetanac - izravnava vrat, jača kičmu, aktivira varenje i pleksus solaris.

 

Sednite ispruženih nogu. Rukama se poduprite u ravnini sa zadnjicom, tako da vrat ostane prav. Privucite noge i postavite stopala u širini bokova, paralelno jedno uz drugo. Sa sledećim udisajem podignite zadnjicu. Potom se podignite u most. Glavu polako spustite unazad. Donju vilicu olabavite. Ostanite nekoliko udisaja u ovom položaju. Bez zaustavljanja daha, nakratko zategnite svaki mišić na telu. Pri izdisaju vratite se u prvobitni sedeći položaj i opustite se. Za postizanje ravnoteže, gornji deo tela presavijte preko nogu.

 

Afirmacije:

 

 

 

 

***

 

5. Tibetanac - će vam pročistiti um i oterati loše raspoloženje.

 

Legnite stomakom na tlo, ruke postavite u visini grudi, čelo dotiče pod. Oduprite se nožnim prstima o pod i pri udisaju podignite na ispruženim rukama gornji deo tela. Glavu polako zabacite na potiljak i uz nekoliko smirenih uzdisaja ostanite u ovoj poziciji kobre. Kod sledećeg udisaja iz sredine tela zauzmite obrnutu V-poziciju. Pete spustite na tlo, a bradu povucite na grudi. Kratko zadržite dah, te se preko kobra-pozicije vratite u ležeći položaj.

 

Afirmacije:

 

 

 

***

 

Autor:

Aleksandar Manojlović

Tradicionalni Usui Reiki Učitelj

 

Adresa: 

Makedonska 16 

11300 Smederevo 

Serbia

e-mail: admin@reikiorigin.org

tel.: +381 64 54 46 553

Web: www.reikiorigin.org