Лековите ракије

Дух предака

Љубивоје Илић

 

Срби су у почетку користили ракију као лек, а мање пили ради пића. Данас је нажалост обрнуто, ракија се више пије ради пића, а мање се користи као лек.

Трагајући за искуством наших предака дошао сам до рецепата како се ракија користи у лековите сврхе. Описи који следе су резултат деценијског искуства наших предака и самим тим треба их узети са поштовањем и вером у њихов значај за здравље.

Лековите ракије се праве од љуте ракије добијене од плодова шљиве поступком врења и печења у бакарним казанима мањег капацитета (два до три казана дневно). Ове лековите ракије сам назвао „Дух предака” јер је то дуг према нашим мудрим прeцима који су кроз потребе и вишевековно искуство дошли до сазнања која ми данас треба да уважимо и примењујемо. За припрему лековитих ракија је потребно пуно љубави и мало труда, а корист за здравље је вишеструка.

Овде су дати рецепти за лековите ракије које се пију мада постоје рецепти за лековите ракије за облоге и масажу. Јачина љуте ракије за наведене рецепте треба да буде око 20 гради/50 степени и да је одлежала у дрвеном бурету неколико година. Енергетска вредност 100 мл ове ракије је око 235 kcal.

Савремена наука има могућност да се бави проучавањем и доказивањем тачности.

 

 

1. ЛИНЦУРА

Gentiana lutea L. – Gentianaceae

 

Припрема:

Свеж корен линцуре се изреже на ситне комаде (величине коцке шећера), и просуши на сунцу. За један литар ракије довољно је 10 гр. корена. Корен се стави у тамну стаклену флашу и налије љутом ракијом. Добро затворена флаша се остави на тамно место да стоји најмање 3 недеље уз повремено мућкање.

Лековито деловање:

Подстиче лучење сокова и ензима за варење, побољшава крвну слику и опште стање организма. Помаже код проширених вена и склерозе можданих капилара.

Употреба:

Пије се по једна (20 мл) или две чашице (40 мл) за крупније особе, дневно на 10 до 15 минута пре јела.

 

 

2. АПТОВАЧА

Sambucus ebulus L. – Caprifoliaceae

 

Припрема:

Набрати зреле плодове аптовине и одвојити од петељки. На 1 литар ракије се ставља око 100 гр. плодова. Добро затворена тамна стаклена флаша се остави на тамно место да стоји 3 (три) недеље уз повремено мућкање. Ракија ће добити тегет боју и биће специфичног укуса.

Лековито деловање:

Отклања надимање, гасове и болове у стомаку. Помаже код честих и упорних пролива.

Употреба:

Пије се по супена кашика једном до два пута дневно пре јела. Код изражених проблема пије се дупла доза 4 дана.

Плод апте и ракија               

 

3. ДРЕНОВАЧА

Cornus mas L. – Cornaceae

 

Припрема:

Накупе се зрели и мекани плодови дрена који су опали са грана. Једна винска чаша плодова се нагњечи и стави у литарску светлу стаклену флашу и налије ракијом. Добро затвотена флаша се стави на место изложено сунчевој светлости да стоји месец дана уз повремено мућкање. Добија се ракија црвене боје пријатног укуса.

Лековито деловање:

Повећава отпорност крвних капилара и утиче на циркулацију крви. Ствара отпорност на прехладе и грипозна стања.

Употреба:

Пије се пре јела једном до два пута дневно по кашичица (10 мл).

Плод дрена (дрењина) и припрема дреноваче

 

4. ГЛОГОВАЧА

Crataegus oxyacantha L. – Rosaceae

 

Припрема:

Плодови глога се уберу у позну јесен и очисте са обе стране. У стаклену тамну флашу се стави око 150 гр. плода и налије ракијом. Добро затворена флаша се стави на тамно место да стоји месец дана уз повремено мућкање.

Лековито деловање:

Делује повољно код болести срца и крвних судова као и код несанице старијих особа. Уравнотежава крвни притисак и подстиче спавање.

Употреба:

Пије се по супена кашика пре јела (пола чашице) више пута.

 

 

5. ИВАЧА

Teucrium montanum L. – Labiatae

 

Припрема:

Трава ива (,,од мртва прави жива”) се набере о Ивањдану (7. јули) или у рану јесен кад се омлади на око 1000 м надморске висине. Бере се шишањем маказама вршних делова биљке. За један литар ракије довољна је једна шака уситњених делова биљке. Добро затворена стаклена флаша се држи на светлом месту око месец дана. Добија се зелено обојена ракија веома израженог укуса.

Лековито деловање:

Побољшава ослабљени имунитет организма и има утицај на побољшање крвне слике. Поспешује апетит.

Употреба:

Пије се по пола чашице (10 мл) три пута дневно до пола сата пре јела.

 

6. ТРЊОВАЧА

Prunus spinosa L. – Rosaceae

 

Припрема:

Плави плодови црног трна (трњине) се беру после првих мразева када су мање опори и погодни за употребу. За литар ракије се нагњечи око 100 гр. плодова трњине и стави у литарску стаклену флашу,  налије ракијом и добро затвори. Флашу држати око два месеца на сунчаном (светлом) месту уз повремено мућкање.

Лековито деловање:

Обнавља бактеријску флору у дебелом цреву и поспешује избацивање гасова из желуца и црева. Зауставља пролив.

Употреба:

Пије се три пута дневно пре јела по кафена кашичица (5 мл).

 

7. ПЛАВОЦВЕТКА

Cichorium intybus L. - Compositae

 

Припрема:

Ископа се цела биљка са кореном која је расла на незагађеном земљишту. Цела биљка се опере и уситни. За један литар ракије довољна је једна шака плавоцвета. Стаклена флаша са уситњеном биљком се налије ракијом, добро затвори и остави на сунцу (светлом месту) да стоји око 2 месеца уз повремено мућкање. Добије се ракија зеленкасте боје нагорког укуса.

Лековито деловање:

Поправља функцију јетре, отклања сувишну жуч, крепи желудац и органе за варење. Прочишћава јетру и бубреге, помаже у лечењу жутице и бледило коже.

Употреба:

Пије се три пута дневно пре јела по једна кафена кашичица (5 мл).

Плавоцвет: корен и херба и исецкана цела биљка

 

8. МАСЛАЧКАЧА

Taraxacum officinale Web. – Compositae

 

Припрема:

У рано пролеће или у рану јесен изваде се млади коренови маслачка, оперу и уситне. За литар ракије довољно је две шаке корена. Корен се стави у стаклену флашу, налије ракијом, добро затвори и остави на сунцу (светлом месту) месец дана. Повремено се мућка.

Лековито деловање:

Појачава слабу функцију јетре и панкреаса. Отклања болове у грудима и трбуху.

Употреба:

Пије се пола чашице (10 мл) два пута дневно пре јела.

 

 

 

 

 

9. КОПРИВАЧА

Urtica dioica L. – Urticaceae

 

Припрема:

У пролеће или рану јесен се изваде млади коренови коприве, оперу и ситно исеку. За литар ракије је довољно две до три шаке корена. Корен се убаци у стаклену флашу, налије ракијом, добро затвори и остави на сунцу (светлом месту) најмање месец дана уз повремено мешање.

Лековито деловање:

Отклања повећани холестерол у крви, чисти склеротичне наслаге у крвним судовима и утиче на крвну слику.

Употреба:

Пије се по кафена кашичица (5 мл) два пута дневно пре јела неколико недеља уз контролу крви. За ово време се не једу јаја, стари кајмак и масна меса!

 

 

 

10. ПЕЛИНОВАЧА

Artemisia absinthium L. – Compositae

 

Припрема:

Листови пелина се уберу у пролеће пре цветања. За литар ракије је довољно две шаке свежих листова или 50 гр. сувих. Искидани листови се ставе у стаклену флашу, налије се ракија, добро затвори и стави на сунце да стоји око 40 дана уз повремено мућкање.

Лековито деловање:

Побољшава функцију органа за варење. Помаже код неуредних менструација и код лечења жутице.

Употреба:

Пије се наштину (пре доручка) по чашица (20 мл).

 

11. ОРАХОВАЧА

Juglans regia L. – Juglandaceae

 

Припрема:

У пролеће се наберу зелени плодови ораха мањи или већи. Плодови се пресеку или избуше и убаце у стаклену флашу. За литар ракије је потребно око 40 орашчића. Плодови се убаце у флашу, налије ракија, добро затвори и стави на сунце око 40 дана уз повремено мућкање. Добије се тамна ракија са укусом на јод. Уколико се жели ликер у флашу се ставља 250 гр. шећера.

Лековито деловање:

Користи код поремећаја рада штитне жлезде, органа за варење и недостатка Ц витамина.

Употреба:

Пије се по једна чашица (20 мл) наштину, ујутру пре доручка.

 

 

12. КЛЕКОВАЧА

Juniperus communis L. – Cupressineae

 

Припрема:

Плодови плаве или црвене клеке се беру у јесен на једном дрвету сваке друге године када су зрели. Брање се обавља тако што се испод дрвета клеке постави платно или најлон па се лаганим ударањем по гранама отресају зрели плодови.

За литар ракије потребно је око 150 гр плодова. Бобице се нагњече, ставе у стаклену флашу и налије ракијом. Флаша се добро затвори и стави на сунце да стоји месец дана уз повремено мућкање. Добија се ракија лепе боје и пријатног укуса.

Лековито деловање:

Помаже код прехладе и спречава грипозна стања. Појачава апетит. Чисти бубреге и крвне судове од наслага.

Употреба:

Пије се наштину по једна чашица (20 мл) пре доручка.

 

 

 

13. КОПИТЊАЧА

Asarum europaeum L. – Aristolochiaceae

 

Припрема:

За ову лековиту ракију се користи копитњак. С’ обзиром да се ради о отровној биљци то нећу дати јавни детаљнији опис припреме, већ само посебно заинтересованима.

Лековито деловање:

Користи се код лечења алкохолизма.

Употреба:

Према конкретном случају.

 

 

 

 

Аутор (текст и фотографије):

Љубивоје Илић

село Лазац, подно Јелице планине

36000 Краљево

Србија