Lečenje prostora biljkama

Zlatko Kalajdžić

 

Uloga Biljaka u određenoj sredini je višestruka. One nam, na prvom mestu, oplemenjuju vazduh procesom fotosinteze, uzimaju ugljendioksid (CO2), a u prostor ispuštaju novu količinu kiseonika (O2). Svojim prijatnim mirisima sa jedne, a izgledom i energijom koju emituju sa druge strane, oplemenjuju i osvežavaju okolinu, unose sklad, lepotu, mir, nežne forme i duh prirode u naš dom ili radni prostor. Za dekoraciju pretpostavljajte živo, zasađeno cveće ili sobne zelene biljke: filodendron, marantu, sobnu lipu, azaleju, japanske ljubičice, aloju, bendžamin i druge, nasuprot rezanim ili suvim aranžmanima, mada i oni doprinose lepoti uređenja.

U današnjim uslovima života i rada, gde je veliko otuđenje čoveka od prirode, puno tehnike, nehumanih i grubih odnosa i oblika, itekako je važno uneti u svoj život i okruženje što više topline, nežnosti, lepote i ljubavi. Malo zelenila može da nam pomogne u tome. Kao i kod svega ostalog , tako i u izboru Bilja i njihovom smeštaju u prostoru treba voditi računa. Možete ih postaviti pojedinačno ili napraviti zelenu oazu u dnevnoj sobi ili na terasi. U žardinjerama možete kreirati privlačne šarene baštice pune dekorativnih karanfila, muškatli, ruža... Razno začinsko Bilje lepo uspeva i u saksijama, oplemenjuje svoju okolinu mirisom i korisno je u ishrani: ruzmarin, majčina dušica, nana, bosiljak... Još lepše je ako Bilje kombinujete sa fontanom ili akvarijumom. Voda koja teče ili prska, osvežava i čisti prostor, a akvarijum sa ribicama unosi mir i opuštenost.

Izbegavajte kaktuse, parazitske biljke, one oštrih ili prevelikih listova. Njihove bodlje će delovati neprijateljski Vašim gostima i kvariće skladan odnos sa ukućanima. Pojedine Biljke, parazitske, kao bršljan i imela i velike lisnate, poput difenbahije ili adama mogu da crpe Vašu energiju. Poznato je da ciklama loše deluje na bubrege i jetru. Dobro proučite koju vrstu unosite u svoju okolinu. Naime, najvažnije je da sami osetite koja Vam Biljka „prija” i gde joj je mesto. Ako se dogodi da Vam Biljka kopni, da je bolesna i ne napreduje baš najbolje, uzrok može biti izloženost nekom štetnom uticaju, pa je treba premestiti drugde ili otkloniti uticaj. Konačno, trebalo bi da ste do ovog trenutka već savladali osnovne korake radiestezijskog rada i da nesmetano možete izabrati Vaše Biljke i odrediti im mesta, kao i svemu drugom.

Žive Biljke nemojte držati u spavaćoj sobi, jer Vam noću uzimaju kiseonik.

Pružite malo pažnje i ljubavi Biljkama i one će uzvratiti istom merom.