Ći Gong terapija (Shaolin Nej Jin Qi Gong)
Dušan N. Kovačević

 

Kultura Dalekog Istoka poseduje delotvorne metode isceljivanja

Tekst je posvećen praktičnom osvrtu na šaolinski ći gong

 

Vežba # 1

U stojećem stavu raširite noge u širini ramena. Malo savijte kolena da čašice budu u ravni nožnih prstiju. Ruke su savijene u laktovima sa dlanovima u ravni kukova. Dlanovi šaka okrenuti su na gore.

Ovo je osnovni položaj iz koga počinju vežbe. Sām za sebe ima veliki uticaj na opuštanje i korekciju lošeg stava tela. U početku, iako jednostavan, može se učiniti napornim. Odenite laganu odeću i obuću koji ne sprečavaju pokrete.

Pogled je usmeren u daljinu. Vrh jezika oslonite na prednji deo tvrdog nepca. Lagano zatvorite oči. 36 puta tiho udarite zubima donje vilice o gornje zube. Za to vreme usta se napune pljuvačkom. Učinite pokrete obrazima i jezikom kao da mućkate tečnost u ustima. Prikupljenu količinu pljuvačke progutajte iz tri puta – tokom gutanja zamislite da pljuvačka sklizne ne u želudac nego u tačku koja je pola širine dlana ispod pupka i za toliko unutar tela (tačka predstavlja težište tela).

Otvorite oči.

Vežba se izvodi ujutro u prirodi ili pored otvorenog prozora – u hladno doba prvo provetrite odaju.

 

Vežba # 2

U osnovnom položaju lagano povijte levu ruku ka stomaku i na njega oslonite dlan (pupak treba da bude između palca i kažiprsta). Desni dlan položite na levi. Ovaj redosled važi za muškarce – za žene je obrnuto. Mirno tri puta kroz nos udahnite i kroz usta izdahnite vazduh. Ovako učinite tri puta (ukupno 9 udaha i izdaha). Opšte je pravilo da se vazduh udiše kroz nos a izdiše kroz usta!

 

Vežba # 3

(ako je krvni pritisak povišen ili snižen; dodatak vežbi # 2)

 

Ako je visok krvni pritisak

Izvodeći vežbu # 2 polagano uradite čučanj. Koliki će on biti svaka osoba različito oseća. Viši pritisak, u principu, zahteva niži čučanj.

Ako je snižen krvni pritisak

Osoba je u osnovnom položaju tokom izvođenja vežbe # 2.

 

Vežba # 4

Iz prethodnog stava, gde su šake preklopljene na stomaku a pupak se nalazi između palca i kažiprsta (kod muškarca leva šaka je na stomaku a desna preko nje - za ženu važi obrnuti redosled) lagano raširite ruke u visini kukova do širine ramena a nadlanice da su okrenute jedna prema drugoj.

Okrenite dlanove da budu paralelni. Ponovo, lagano, prekrijte stomak dlanovima.

Ceo postupak ponovite tri puta.

 

Napomena

Ove 4 vežbe izvodite što je moguće češće u toku dana. Svrha im je da oslobode telo i psihu napetosti pre prelaska na druga vežbanja o kojima ću pisati u nastavku, drugom prilikom. Nemojte odustajati iako izgledaju jednostavne. One su sastavni deo terapije teških bolesnika u bolnicama savremene Kine kao i mnogih zemalja Evrope. U tim ustanovama izvode se uz nadzor kvalifikovanih terapeuta sa ogromnim uspehom.

Osobenost vežbi je da su bez ikakvog nacionalnog ili verskog predznaka koji bi mogao da psihički blokira pacijenta. To i jeste osnovni uslov za njihovu univerzalnost i učinkovitost.

 

U Loznici, Serbia, 24. januara 2004.

 

Prethodne 4 vežbe, posvećene relaksaciji i disanju, više puta dnevno mogu primenjivati i osobe koje imaju probleme sa srcem, bubrezima, disajnim organima i kožnim oboljenjima. Jednom dnevno, ujutro ili uveče, preporučuju se i zdravim osobama koje bi da budu i ostanu zdrave i dugovečne.

Svrha podele vežbi u odvojene spise je pedagoški. Naime, svemu novom ili manje poznatom treba pristupati postepeno i sa nepodeljenom pažnjom. Spisi su obrojčeni. Različiti datumi pokazuju postepenost usvajanja terapije.

Osnovni princip disanja je: udisaj kroz nos - izdisaj kroz usta.

Pošto ste prethodno usvojili kao tekovinu opšte kulture pređite na petu vežbu.

 

Vežba # 5

Nju sam podelio na dve smislene celine: disanje i disanje sa pokretom.

Telo je u osnovnom položaju: kolena su blago savijena, telo je ispravljeno, ruke su opuštene i blago savijene u laktovima dlanova okrenutih na gore, pogled je usmeren kroz prozor (ako vežbate u domu). Izvodi se samo u ranim, jutarnjim satima.

 

Disanje

Kratko, iz dva puta, udahnite vazduh kroz nos. Bez zadržavanja ga izdahnite kroz usta. Ovo ponovite tri puta.

Svrha je da se organizam snabde velikom količinom vazduha potrebnom za rad unutrašnjih organa.

 

Disanje sa Pokretom

Telo je u osnovnom položaju. Prebacite težinu tela na desno stopalo.

Levu nogu opustite i pomerite jedan korak napred da peta ostane na tlu a prsti da vise u vazduhu. U tom trenu počnite prvi udisaj kroz nos. Onda savijte desnu nogu a levim stopalom se u trenutku drugog udisaja oslonite na tlo.

Glavu, vrat i trup okrenite neznatno u levo, desnu šaku blago zanjišite ka pupku (bez dodira sa kožom) dok se leva blago njiše opuštena ka levom kuku.

Ovaj deo vežbe treba učiniti potpuno usaglašeno. Znači, u isto vreme blago okrenite gornji deo tela, približite desnu šaku pupku i zanjišite levu ruku.

Potom, desnu petu podignite sa tla i trup okrenite nadesno. Levu šaku podignite ispred pupka a desnu njišite ka desnom kuku.

Za to vreme izdahnite vazduh koji ste, par sekundi pre, dva puta ubrzano udahnuli.

Preporučuje se da vežbu učinite 9 puta, nakon čega desno stopalo vratite u prvobitni položaj i dve do tri sekunde ostanite opušteni i mirni.

 

Posle ovog ponovite prethodne 4 vežbe.

Potom obnovite vežbu # 5 sa promenom noge. Desno stopalo je nepokretno a vazduh se udiše i izdiše uz usporeno kretanje leve noge.

 

U Loznici, Serbia, 26. januara 2004.