Tretman diabetesa bioenergijom i biljem
Dušan N. Kovačević

 

Koristite desni i levi dlan za tretman. Jagodicu kažiprsta leve šake  prislonite na tačku 1); srednjeg prsta na tačku 2); malog prsta na tačku 3). Dodir neka traje pola minuta; više puta dnevno. Na levom dlanu su iste tačke a koriste se prsti desne šake. (Tačka dodira jagodice određenog prsta obeležena je krstićem u krugu.)

 

Proteklih godina u Serbiji ređe nalazim vodopiju/cikoriju (Cichorium intybus L. - Compositae). Ovde se ne radi o iskorenjivanju no o prirodnom ritmu koji svaka biljka prati. Opet, naiđu godine kada se livade plave od cvetova na visokim stabljikama. U ovom smislu se izdvajaju zabitiji krajevi kojih je sve manje a i njihov život teče u drugačijem smeru. Dobro je da se danas sve manje koriste herbicidi u poljoprivredi što doprinosi oporavku flore (ovo se zbiva nešto zbog siromaštva a nešto i zbog narasle ekološke svesti).

Pojava diabetesa se može povezati i sa dugogodišnjom ishranom hemijski zatrovanom hranom. Ovo je hronična metabolička promena koja zahteva stalno angažovanje osobe i redovnu saradnju sa lekarom, specijalistom. Za brigu je da njena pojava godinama raste u proseku populacije i da se snižava starosna dob prve pojave.

 

U Mužlji (Zrenjanin) živi gospodin Đula Bator, divan, plemenit čovek koji se posvetio pomaganju diabetičarima bez ikakve nadoknade (ime se objavljuje sa dozvolom).

Izvod iz pisma: „...Čitaocima koji žele da mi se obrate, rado ću i naravno besplatno, kao i do sada, preneti ono što sam ovih godina saznao o lekovitosti naših poljskih biljaka, a mogu me zvati na tel. 064/287-85-47 od 10 do 22 časa, kao i na kućni broj 023/548-728 od 14 do 19 časova. Ko želi lični kontakt, rado ću ga primiti u popodnevnim časovima kod moje kuće...”

Đula Bator, Tot Ištvana 8, 23206 Mužlja

 

Gospodin Bator je razvio poseban postupak sušenja vodopije i recept koji je uspešno primenjen na mnogim pacijentima.

Sledeći recept je baština čovečanstva:

Sušenje gornjeg dela biljke sa cvetovima se odvija na sobnoj temperaturi u hladu. Prvo se isecka na dužinu od 1cm te se prosuši dva dana. Tako polusuvu je treba usitniti i dosušiti još 2-3 dana. Spakovati je u papirnu ambalažu i propisno čuvati.

U 250 ml vrele vode sipati jednu kafenu kašiku čaja i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta te procediti. Količinu od 0,5 do 1 litra treba popiti u gutljajima tokom dana. Ovako činiti duže vreme (kada se situacija poboljša može se preći na pijenje čaja svaki drugi pa i treći dan). Dobro je ne prekidati kontrolu lekara.

Tokom ovog tretmana nivo šećera u krvi se smanjuje sa 12-13 jedinica na 8 i ispod ove granice. Pijenjem čaja moguće je izbeći slepilo koje je propratna pojava diabetesa.

 

Vodopija mi je draga pa je fotografišem i skeniram kad god mogu. Nikada mi ne dosadi... Na slikama su predstavljene vodopije sa plavim i ružičastim cvetovima (varijeteti boje cveta) sa istim lekovitim svojstvima. Zamena za kafu tzv. divka potiče od korena pitome cikorije a salate endivija i radič su botanički bliski rođaci te ih isto treba koristiti u širem obimu (ovo se posebno odnosi na severozapad Balkana).

 

U Loznici, Serbia, 26. decembra 2004.