Slovo Gljivama sa panja
Dušan N. Kovačević

 

Letos, avgusta meseca, počesto pohodih šumarke u okolini rodne kuće Vuka St. Karadžića u Tršiću i Grabovicu lozničkog pobrđa.

Društvo mi čini verni bicikl Maraton. (Znali smo da se zaputimo, Vukovim putom, i manastiru Tronoša... po vrletima senovitih,  strmih bukvika.)

Bejaše vlažno leto.

Pokatkad istrči zečić, zabezeknut: preplašen nama i sobom. Zmije su oprezne, kao i nas dvojica.

Guram bicikl strminom. Pozdravljam Bližnje u mimohodu, lakim kimom i pogledom prepoznavanja.

Molitva Gospodu nesputano ćarlija kroz krošnje ka Nebu i Suncu. Mir je svukud. Mislim o Pređašnjim, o Prijateljima, o Bližnjim.

 

Lepota listopadnih šumÔ je što sekači počesto ostave skoro pola do metar panja oborenog debla da strši u vis iz tla. Na njemu se, vremenom, razrastu Gljive, da je lepota neopisiva posmatrati. Mnoge su celebne.

Život me naučio ceniti skromnost i štedre darove Gospoda umereno koristiti. Kada ustreba... ako ustreba... uvek zatreba !!!

Slava Preumilnom na Milosti, Blagodati i Nauku.

 

Kako se beru i zašta koriste Gljive sa panja*

Gljive se beru tako što se odseku oštrim nožem pri kori panja. Odmah ih zapakujte u papirnu kesu ili nepropusnu kutiju od plastike predviđenu za pohranjivanje u zamrzivač (nešto je skuplje ulaganje ali se brzo isplati preko poboljšanog kvaliteta i dugotrajnosti ubranih Gljiva).

Došavši Domu, operite ih mlazom tekuće vode, ovlaš otrite čistim peškirom i rasprostrite da se prosuše dan-dva. Skrbno proveravajte da li ima pojave larvi insekata - njih uklonite i vratite u Prirodu.

Prosušene Gljive možete iseći nožem na kriške debljine 1 cm za dalje sušenje na vazduhu ili deblje komade koje ćete zamrznuti. Osušene komade spakujte u platnenu kesu i pohranite u suvu, tamnu ostavu i zimi proveravajte pojavu insekata (takvi komadi su za upotrebu, posle odstranjivanja nametnika). U drugom pogledu ih zamrznite.

Za kulinarsku potrebu, pred kraj kuvanja, dva do tri komadića spustite za desetak minuta u čorbu, izvadite ih i bacite.

Za lečenje upotrebite, 3 puta dnevno po jedan komadić od 1cm3 (veličina pola kocke šećera) koga ćete držati u ustima, dobro navlažiti i progutati. Ovako činite 5 dana.

Gljive koje ćete, kasnije, pregledati koristio sam u nekoliko navrata tokom avgusta 2004. u slučajevima, teškim, klinički nejasnim, kod osoba doba preko 75 godina. Predloženi tretman je trajao 5 dana uz vrlo malu primenu energetske terapije - koju navodim kao kuriozitet. Opšti zaključak je da su ove Gljive odličan imunostimulator, karminativ, tonik probavnog sistema... Oduševljen sam njinim dejstvom na organizam.

Milo bi mi bilo da se u ovakva proučavanja uključe i doktori, specijalisti interne medicine. Moji zaključci su izvedeni na osnovu empirijskih uvida i povezivanja sa akademskim znanjem fiziologije. U svakom slučaju, rezultati do kojih sam došao u potpunosti se poklapaju sa naučnim radovima kojima sam imao pristup. Svakako, potrebna je određena doza skepse i zdrave pameti jer se radi o vrlo teškim oboljenjima – posebno kod starijih osoba.

 

Za preporuku je preventivno korišćenje ovih Gljiva... da ne ustreba... kasnije... Mnoge Gljive su lekovite i ako ih poznajemo mogu biti korisne. Na gljivarskom sajtu Čuvara Blaga pročitajte odlične, naučne tekstove o lekovitosti Gljiva, dostupnih na tržištu, pa nema bojazni od greške.

Mišljenja sam da Gljive treba koristiti u što većoj meri presne, sitno isečene i u vidu ekstrakta u mlakoj vodi. Samo tako će biti očuvane fiziološki aktivne materije potrebne za isceljivanje. Istovremeno, u kulinarstvu treba koristiti kuvanje na pari radije nego preterano izlaganje visokoj temperaturi te ih blago začinjavati da očuvaju karakterističnu aromu i ukus.

Koristim i neke druge Gljive za tretman, na primer razne krasnice (Russula sp.), posebno crvenobelu krasnicu (Russula rubroalba [Sing.] Romagn.) isključivo u sirovom obliku za poboljšanje opšteg stanja organizma - držane na pari do pet minuta mogu se dobro zamrzavati i zimi koristiti; u narodu lozničkog kraja vlada strah od crvenih krasnica jer ih se može zameniti sa bljuvarom (Russula emetica Fries) pa ih dosta naberem, posebno kod Grabovice vode, lekovitog izvora svete Petke; u principu, ne treba skupljati primerke Russula sp. oštrog ukusa i neprijatnog mirisa a posebno ne nepoznate Gljive.

 

Da li ste kada razmišljali da je Gospod Gljive posadio po šumama kao cveće na livadi, da nam krase pogled a najesti se možemo gajenih...

Čuvajmo Gljive – Blago Gospodnje

 

* Naučna determinacija Gljiva sa panja: gospođa Mirjana Davidović

 

             

 

     

Gljive sa panja

 

 

 

 

 

 

       

Trametes gibbosa

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Trametes versicolor  (pogled odozgo i odozdo)

 

 

 

 

 
Lenzites leo

 

Lenzites betulina

 

Lenzites leo (levo),

Trametes versicolor (dole) i

Piptoporus betulinus (desno gore)

 

 

 

   

     

 

 

Celebni izvor svete Petke

u Grabovici nadomak Loznice

 

 

 

 

 

 

   

Russula rubroalba (Sing.) Romagn.

 

 

 

         

Gljive sa panja

propisno upakovane

 

 

 

 

 

Dušan pregleda Gljive

Grabovica, 10.avg.05.

 

             

 

U Loznici, Serbia, 13. novembra i 12. decembra 2005.