Tretman išijasa i lumbaga masažom i bioenergijom
Dušan N. Kovačević

 

Crtež se odnosi na levu i desnu nadlanicu šake. Između dva nacrtana zgloba nadlanice postoji kanal (njega formiraju dve kosti, korenovi prstiju). Označen je crticama. Od nacrtanih zglobova do pregiba (zglavka) svake nadlanice, nežno, u početku, masirajte palcem kanal prikazan crticama. Gde osetite bol budite malo žustriji sa pritiskom. Ovako činite na obe nadlanice. Nemojte preterivati sa pritiskom. Ima vremena. Bitno je da pažnju usmerite na tačke koje vas zabole prilikom pritiskanja. Njih treba dobro izmasirati jagodicom palca po volji, dok ne prestanu da bole. To i jeste suština terapije. (Dok tražite bolne tačke, svaku obeležite flomasterom… da bi znali gde da izvršite jaču, bolniju masažu.)

 

U Loznici, Serbia, 25. oktobra ’03.

 

 

Pažljivo pogledajte sliku, odnosi se na kažiprst i leve i desne šake (gornja površina). Crticama je označena putanja masaže odn. kost prsta. Masirajte uzduž kosti. Prethodno prepipajte kost i zapamtite bolne tačke koje treba žustrije masirati prstom ili nekim, uskim predmetom.

 

15. decembra ’03.

 

 

Pored masaže možete uticati na bolest i energo terapijom.

Predložena terapija izvodi se vrhovima prstiju leve šake na desnoj nadlanici i obrnuto... prsti desne šake na nadlanici leve.

Da bi sačuvali dostojanstvo i pomogli sami sebi potrebno je uložiti nešto truda, dobre volje i malo mašte.

 

 

Prva mogućnost: postavite vrhove levog srednjeg prsta i kažiprsta, jedan do drugog na nacrtanom mestu. Dodir neka traje do jednog minuta. Ovako radite više puta dnevno.

Druga mogućnost: obrnite redosled prstiju (prvo vrh kažiprsta pa vrh srednjeg prsta).

Koristite varijantu koja vam najbolje odgovara. To se oseti prestankom bolova. Lezite udobno na leđa i izvedite neku varijantu tretmana. Nepogrešivo ćete znati koja je dobra.

Pošto se vrhovi prstiju ponašaju kao unipolarni magneti može se javiti potreba za promenom polarizacije.

 

20. decembra ’03.

 

 

Sledeća slika predstavlja levi dlan. Vrh kažiprsta desne šake prislonite na tačku 1 a srednjeg prsta na tačku 2 i obrnuto. Ovo važi i za desni dlan. Tokom tretmana, poželjno je da ležite na leđima jer ćete tako najlakše osetiti promene koje se javljaju u krsnom i slabinskom delu tela (regio sacralis et lumbalis). Trajanje dodira jagodica prstiju je do pola minuta.

 

3. februara ’05.