Psorijaza
Dušan N. Kovačević

 

Pažljivo pogledajte donje crteže. Budite strpljivi dok ovladavate ovom metodom. Bez dodatnih objašnjenja savetovao bih vas da tretmane izvodite samostalno. Sigurno će vaša energija biti kvalitetnija ukoliko sami sebi pomognete. Svrha ovih tretmana je da dovede organizam u poziciju da se sam bori.

Dok pišem ove redove u sećanje mi se vraćaju osobe koje sam upoznao za poslednje tri i po godine. Jedini problem koji sam zapazio je okolina u kojoj osoba živi. To je i bio razlog da je svaki tretman išao teško, tegobno, neki put traljavo… sve u svemu pacijent i ja smo osećali nepotreban odliv energije. Danas ne bih tolerisao takvo uplitanje i bahatost koja i dovodi do pojave bolesti.

Uporedo pijte dobre čajeve za čišćenje organizma. Koristite bokvicu, maslačak, koprivu, list breze, hajdučku travu, rusomaču, ivanjsko cveće... dakle, poznato bilje našeg podneblja i tradicije. Sve čajeve spremajte na uobičajen način: jednu kafenu kašičicu smrvljenog bilja potopite u dva decilitra (200 ml) vrele vode i posle ekstrakcije od nekoliko minuta pijte u gutljajima. Dnevno pijte dve do tri šolje ovako spremljenog čaja. Predloženo bilje je bezopasno i učinkovito.

Tekst ću, s vremena na vreme, dopunjavati jer je predložena terapija put kojim krećete i dobro je problem sagledati na široj osnovi. Od nečega se mora početi...

 

Terapija u četiri koraka

Za početak, uradio sam terapiju od 4 koraka koji slede jedan drugom. Izvodi se na dlanu desne šake dodirom određenih prstiju leve šake. Sledite ove korake više puta dnevno.

 

Korak 1: Vrh kažiprsta leve šake blago prislonite na tačku 1) a vrh palca na tačku 2). Dodir traje dvadesetak sekundi do pola minuta.

 

 

 

Korak 2 i 3: Vrh kažiprsta leve šake prislonite na tačku 3) desne šake a vrh palca na tačku 4). Dodir traje do pola minuta. Potom, dodirnite vrhom palca leve šake tačku 6) i vrhom kažiprsta tačku 5). Dodir traje do pola minuta.

 

 

Korak 4: Vrhom srednjeg prsta leve šake ostvarite dodir na tačku 7). Dodir traje do pola minuta.

 

 

 

Latinski nazivi navedenog bilja:

bokvica ~ Plantago major L., P. media L. et P. lanceolata - Plantaginaceae

breza ~ Betula verrucosa Ehrh.(=B. Pendula Roth) et B. Pubescens - Betulaceae

hajdučka trava ~ Achillea millefolium L. - Compositae

ivanjsko cveće ~ Galium verum L. - Rubiaceae

kopriva ~ Urtica dioica L. - Urticaceae

maslačak ~ Taraxacum officinale Web. - Compositae

rusomača ~ Capsella bursa pastoris L. – Cruciferae

 

Pošto je trenutno zima, savetujem da bilje kupite u proverenoj trgovini. Kada grane proleće uradite sledeće: jedite list bokvice; list, cvet, stabljiku i koren maslačka; list koprive; list breze; biljku rusomače... najbolje bez preteranih začina i potpuno sveže. Potrudite se da svaki dan bar jedna od ovih veličanstvenih biljaka bude na trpezi.

I osušeno bilje koje sam preporučio za jelo možete koristiti na isti način u toku zime. Posipajte njim variva, salate, supe, gde god možete.

Osnovno pravilo je: nema kuvanja bilja i nema ograničenja količine. Jedino koprivu, svežu ili suvu, potopite kratko u mlaku vodu... biće tada dobra i neće peckati usnu duplju.

 

U Loznici, Serbia, 18. decembra 2003.

 

 

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada zainteresovani čitaoci koriste navedenu terapiju. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su sugestijama i praktičnim zapažanjima doprineli da osmislim i proverim nastavak terapije protiv psorijaze.

Ona se upražnjava kao logičan nastavak prethodne. Mislim da je dobro poštovati redosled terapeutskih postupaka. Ovo je potrebno zbog prilagođavanja psihe osobe na red i predupređivanje povratka na stare obrasce ponašanja koji su i doveli do oboljenja.

 

Nastavak terapije podelio sam u tri celine koje se međusobno prožimaju:

1) postizanje psihičkog mira;

2) čišćenje organizma od otrovnih materija i

3) samostalna energetska terapija.

 

Vremenom će ovaj splet postupaka postati deo opšte kulture i bićete u mogućnosti da sami pravite kombinacije koje najbolje odgovaraju složenim vidovima konstitucije organizma. Uveren sam da će svaka osoba ponaosob najbolje osetiti šta joj prija.

Za početak pratite sledeći redosled postupaka: A) terapija u 4 koraka; B) nastavak terapije od tri celine koje ću objasniti u nastavku teksta. Kada dobro usvojite navedeno prvi korak će biti vežba za postizanje psihičkog mira koju će slediti samostalna energetska terapija i preparati za čišćenje organizma.

 

1) Postizanje psihičkog mira

Stanite ili sedite. Vrh jezika oslonite na prednji deo tvrdog nepca usne šupljine. Tri puta, jedan za drugim, kratko kroz nos udahnite vazduh i zamislite da se on, svaki put, spušta za širinu dlana ispod pupka za pet centimetara unutar tela. Potom, mirno, izdahnite vazduh kroz nos.

Jezik sada mirno počiva u ustima. Nastavite aktivnost kojom se trenutno bavite. Mir je u vama. Nikakav podražaj iz vas ili okoline više vam ne može nauditi.

Mirni ste.

Ovaj postupak možete koristiti kod uspavljivanja. Mir je u umu i tiho će san doći, bez uznemirujućih snova i snoviđenja. Ujutro se budite tačno u sekundu kada ste planirali. Životni problemi se daleko lakše rešavaju. Postignuvši ovo stanje mirnije ćete živeti ništa ne gubeći od živahnosti i preduzimljivosti.

 

2) Čišćenje organizma od otrovnih materija

Sa sajta snimite tri teksta koja govore o pripremi jednostavnih preparata čijom upotrebom pročišćavate organizam od nakupljenih otrovnih materija. Za preporuku je svakodnevno korišćenje lekovitih napitaka kombuhe i japanskih kristala (bar 200 ml) dok ostale preparate možete upotrebljavati po želji i trenutnim mogućnostima (što ne znači da su manje vredni odnosno učinkoviti).

Preporučeni tekstovi: čišćenje organizma, kombuha, japanski kristali.

 

3) Samostalna energetska terapija

Na crtežu su predstavljene tri tačke na dlanu (1, 2 i 3). Naizmenično se koriste oba dlana. Kombinacije postavljanja vrhova kažiprsta i srednjeg prsta na tačke svakog dlana su sledeće: 1-2, 1-3, 2-3 i obrnuto (2-1, 3-1 i 3-2). Ovakvim kombinovanjem uspešno ćete uravnotežiti energetski sklop organizma i dovesti ga u poziciju da samostalno odreaguje na kombinaciju koju dalje treba primenjivati (iskusan terapeut već od početka, doslovno, vidi prave tačke na dlanu - nema razloga da i vi ne budete iskusan terapeut onoliko koliko je potrebno). Crtežom je predstavljen samo desni dlan (isti odnosi vladaju i na levom). Trajanje kontakta vrhova prstiju i kože dlana je 20-30 sekundi. Ove kombinacije provodite više puta u toku dana.

 

Psorijaza je bolest sa vidljivim posledicama na koži. Ona se peruta i estetski vrlo negativno deluje na osobe u okruženju. Dobro je znati da ovo nije zarazna bolest.

Često sam razmišljao kako pomoći osobi tokom terapije i u ovom pogledu. Rezultati uporednih posmatranja pokazuju da je dobro kožu mazati sledećim uljima: kantarion, hajdučka trava, lavanda (mešavina 50:50% sa hladno ceđenim uljem masline ili uljane repice). Za pranje kože treba koristiti neutralni sapun za bebe i malu decu.

Okvirni recepti za pripremu ulja od kantariona i hajdučke trave dati su u tekstovima:

upala sinusa i polenska kijavica.

 

MIR VAM

 

U Loznici, Serbia, 13. januara 2005.