Slovo o stopalima
Dušan N. Kovačević

 

Recept i par sličica za ispravljanje loših stavova stopala

 

25 grama domaćeg pčelinjeg voska istopite u 100 grama maslinovog ulja. Neka toplota tek bude da se vosak, istiha, istopi.

U emajliranu posudu stavite trostruko prepovijenu kuhinjsku krpu. Na nju postavite željenu staklenu posudu sa uljem i voskom. Dolijte hladnu vodu do dve trećine visine staklene posude. Nju pokrijte, da celebni sastojci badava ne isparavaju. Polako na štednjaku zagrevajte posudu. Kada ocenite da se vosak sjedinio sa uljem, staklenu posudu ostavite da se ohladi.

Ohlađenom masom mažite stopala svoja i dečice mile i obujte čarape od punije tkanine. Hodajte bezbrižno i mažite stopala jednom dnevno.

Pogledajte kako izgledaju skenirane potpetice cipela Bližnjih tokom tretmana:

 

1►početni stadijum tretmana... 4►cipela da se nosi sa ponosom.

Zapazite sve manje trošenje gazne površine potpetice cipele.

 

 

  

U Loznici, Serbia, 6. februara 2004.

 

Anatomija stopala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henry Gray: Anatomy of the Human Body, Lea & Febiger, Philadelphia, 1918
Online version (public domain): Bartleby.com, 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Loznici, Serbia, 21. oktobra 2006.

 

Refleksoterapija

 

Refleksologija je drevna veština lečenja koja se temelji na tretmanu refleksnih zona na stopalima i dlanovima, a koje odgovaraju svim delovima tela, organima i žlezdama. Može se primeniti i na uhu (aurikuloterapija), na kojem se takođe nalazi hologram celog tijela. Refleksologija koristi jedinstvenu metodu posebnog pritiska palcima na refleksne tačke radi postizanja brojnih terapijskih učinaka. Njeni su učinci višestruki, kao što su uklanjanje blokade u protoku telesne energije, normalizovanje protoka krvi i limfe u različitim delovima tela te postizanje ravnoteže svakog dela tela, organa ili žlezde. Koristi se i u kombinacijama s nekim drugim terapijskim tehnikama za opuštanje, smanjivanje agresivnosti, poboljšanje koncentracije i ukupnog energetskog potencijala tela.

Tretman ne sme biti bolan, no ako se i dogodi da dodir nekih tačaka izazove bol, to možemo smatrati dobrim pokazateljem pritajenog problema i koristiti za dalje lečenje.

Dok palcem prelazimo čitavom površinom tabana, nalazimo takozvane kristale koji nam pomoću dijagnostičke karte govore o kojim organskim oboljenjima je reč. Terapija je jednostavna masaža kojom se razbijaju ti kristali i nepogrešivo donose zdravstvena poboljšanja. Terapeut treba obratiti posebnu pažnju na pojavu tupog ili oštrog bola. Ako je bol lokalnog karaktera, on je oštar i prodoran, a ako je tup i dubok, odraz je nekog organa ili neke druge udaljene tačke.

Smanjen intenzitet tretiranja refleksnih tačaka izaziva analgetski učinak, odnosno ublažavanje bola, dok se snažnim intenzitetom provodi stimulacija udaljenog područja.

Tretman refleksoterapije ponavlja se svaki dan tokom 10 do 20 dana u trajanju od po pet minuta dnevno (ukoliko se tretman izvodi samostalno, bez terapeuta).

 

Refleksna masaža stopala se koristi kod sledećih oboljenja:

proširene vene, dijabetes, tegobe srca, gušavost, artritis, išijas, tegobe mokraćne bešike, hemoroidi, zatvor (opstipacija), zubobolja, želudačne tegobe, sinusi, bronhitis, prehlada, upala pluća, alergije, problemi sa očima, problemi sa ušima, padavica (epilepsija), glavobolja, nesanica, neuroze.

 

Refleksoterapiju ne treba koristiti u slučaju:

- infektivnih bolesti i stanja koja prati povišena telesna temperatura;

- akutnih upala krvnih i limfnih sudova;

- bolesti koje zahtevaju operativni zahvat;

- post-traumatske atrofije stopala, gangrene i gljivičnih oboljenja;

- problematične trudnoće (gravidnost);

- rane na nogama;

- ugrađen pobuđivač srčanih impulsa (artificial cardiac pacemaker);

- prelomi, uganuća, proširene vene i povrede na području masaže.

 

Reakcije na refleksoterapiju:

- Prijatan umor i okrepljujući „slatki” san. Povećava se telesna i duševna otpornost. Moguća je prolazna pojava nemirnog sna.

- Povećava se znojenje određenih delova kože a i celog tela. Miris znoja postaje oštriji a koža može postati osetljiva i nadražena (pojava gnojnih mehurića i koprivnjače).

- Povećava se izlučivanje mokraće koja može biti tamnije boje, zamućena i jačeg mirisa.

- Pražnjenje creva je obilnije i češće; izmet je sluzaviji, delimično neprijatnijeg mirisa od uobičajenog; česta je pojava gasova.

- Kod žena povećava se izlučivanje više-manje bistre sluzi rodnice (moguć je prolazni svrab sluzokože).

- Povišenje telesne temperature mobiliše telesne odbrambene snage (nije preporučljivo snižavati je lekovima osim u ekstremnim slučajevima).

- Čisti se sluzokoža nosa, ždrela i bronhija.

- Mogu zaboleti i postati aktivni stari ožiljci i skrivena upalna žarišta tkiva zuba i desni.

- Stare bolesti, koje pre nisu bile u celosti izlečene ili su bile prikrivene, za kratko vreme se pojavljuju i tom pojavom dolazi do njihovog potpunog izlečenja.

- Zbog ravnomernijeg opterećenja stopala telesnom masom smanjuju se zadebljanja kože na petama, tvrdi žuljevi kao i neravnomerno trošenje đonova obuće.

- Ispravljaju se nepoželjni telesni stavovi (pogrbljenost, savijena ramena…).

- Ono što je skriveno u duševnoj oblasti može se izraziti u intervalu od smirujućeg plača do euforičnog smeha i potrebe za razgovorom. (Ovaj izuzetan relaksirajući efekat izražen je i u aromaterapiji a navodim ga zbog šireg sagledavanja mogućnosti kombinovanja različitih isceliteljskih metoda.)

 

Sledeće 4 slike predstavljaju refleksoterapijske oblasti na šakama i stopalima i hologramski prikaz preslikavanja tela na stopala. Korisno mogu poslužiti za samostalnu vežbu. (Objavljene su sa dozvolom autora.)

Opis slika (levo > desno):

virtuelne vežbe - šake i stopala (swf);

karta refleksoterapijskih oblasti na stopalima (gif);

hologramski prikaz (jpg)

 

                 
 

 

 

 

 
                 

 

U Loznici, Serbia, 24. juna 2007.