O zubima i kostima čeljusti
Dušan N. Kovačević

 

Dosta osoba boluje od ni malo naivnih promena zuba i kostiju čeljusti.

 

Objašnjenje crteža:

Zamislite da postoji bol u četvrtom zubu na levoj polovini donje vilice. Ukoliko, jezikom, dodirnete upalom zahvaćen zub ličiće kao da je duplo veći od svog parnjaka na desnoj strani. U pitanju je upala…nema dvojbe… Ukoliko popijete neki antibiotik, dotična strana vilice će da otekne… (Mnogi čitaoci su prošli već kroz ovu fazu!)

Posle završene kure antibioticima često upalni proces zahvata i pripadajući deo koštane strukture vilice u vidu tihog žarišta koje se aktivira s vremena na vreme. Ukoliko se blagovremeno ne preduzme lečenje može doći i do gubitka koštane mase.

U sledećem primeru je reč o levoj strani gornje/donje vilice.

Učinite sledeće:

 

Jagodicom kažiprsta desne ruke blago dodirnite tačku # 1. U isto vreme dodirnite tačku # 2 jagodicom srednjeg prsta. Dodir neka traje oko jedan minut.

Potom ovo ISTO učinite i na tačkama desnog dlana.

(Moguća je i obrnuta forma ~ inverzija kažiprsta i srednjeg prsta no za tako što je potrebno malo više iskustva.)

Predloženu terapiju upražnjavajte više puta u toku dana.

Do smirivanja simptoma upale dolazi vrlo brzo.

 

Slučaj upalnog procesa na desnoj polovini gornje ili donje vilice.

Jagodicu srednjeg prsta leve šake prislonite na tačku # 1 a domalog na tačku # 2 desnog dlana. Isto to učinite i na levom dlanu.

Ostali deo terapije je identičan prethodnom slučaju.

 

(Bilo bi interesantno vršiti komparativne analize u laboratoriji. Na nesreću, ovakav vid kliničkih istraživanja je dosta skup te se moramo zadovoljiti empirijskim zaključcima uz kontrolu stomatologa. Rezultat ovog tretmana je pozitivno ocenjen u više slučajeva 1998. a 2004. se provodi u dva primera unatrag petnaestak dana.)

 

 

O zdravlju i zubima, uopšteno

 

Isceliteljstvo Azije je velika tajna. Zajednička osobina mnogovekovnog truda su jednostavni tretmani. Pojedini su toliko jednostavni, na prvi pogled, da se graniče sa naivnošću. Nadnacionalni su i nemaju versku konotaciju. Međutim, efekti su prvorazredni. Izdvajam jedan pojednostavljen tretman iz manastira Shaolin (Kina) [Shaolin Nej Jin Qi Gong].

Osoba stoji, lagano savijenih kolena ( gledano odozgo: kolenske čašice su u ravni vrhova nožnih prstiju). Ruke su savijene u laktovima sa dlanovima okrenutim na gore u ravni kukova (bokova). Pogled je upravljen napred. (Ovo je tzv. prirodni položaj.) Vrh jezika dodiruje prednji deo tvrdog nepca.

Zatvorite oči i lagano sklapajte vilice 36 puta (zvuk udara zuba, jednih o druge, samo vi čujete). U tom periodu usta se napune pljuvačkom. Lagano, u tri navrata, progutajte je. Zamislite da ona sklizne, ne u želudac, nego ispod, u ravni pupka (tu se nalazi ravnotežni centar tela i jaka energetska tačka). Ovako činite više puta u toku dana.

 

Upoznavši ovaj tretman, tokom 1997. i 1998. proveo sam empirijsku proveru na skupu ispitanika većem od 20 članova. Tokom 2003. ponovio sam ispitivanje na drugom lokalitetu. Za čudo, nije bilo izraženije neverice i podsmeha mom predlogu.

 

Zaključci su sledeći:

1) poboljšava se opšte zdravstveno stanje;

2) stav tela je bolji;

3) rad organa za varenje, posebno creva, se stabilizuje;

4) psihičko stanje ispitanika je unapređeno;

5) u početnom periodu, tokom noći, dolazi do izdvajanja kristalnih tvorevina u usnoj duplji; ispitanik ima osećaj da jede suv keks; ovo mogu objasniti recirkulacijom kristalnih formi, produkata metabolizma, u stanju mirovanja tela (stanje sna);

6) opšte zdravstveno stanje usne duplje i zuba je bolje...

 

Ovi zaključci su izvedeni na osnovu intervjua sa ispitanicima i zahtevaju dalju proveru.                       

 

U Loznici, Serbia, 16. jula 2004.